Snelle levering
Gratis verzending vanaf €75
Niet goed? Geld terug!
Kiyoh
0
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €75
Niet goed? Geld terug!

Door Jort de Goede, 16 november 2022

Alles over de hapjespan

Heeft u weleens van een hapjespan gehoord? Er blijkt dat er veel verwarring ontstaat omtrent deze pan, om deze reden willen we je hier graag meer over vertellen. Wij zijn van mening dat het een goed idee is om een goede, maar niet een te grote, collectie pannen in huis te hebben zoals een kookpan, koekenpan en steelpan en een hapjespan hoort hier ook zeker bij.

Wat is een hapjespan?

Vaak wordt een hapjespan door elkaar gehaald met een braadpan, echter is dat niet correct. Braadpannen hebben een wat dikke bodem en een stevigere deksel. Deze is bestand tegen het langdurig verhitten om gerechten door braden en stoven of sudderen te laten garen. In braadpannen kun je tevens ook roerbakgerechten of een pastasauzen bereiden. Het nadeel van braadpannen is allen dat het wat langer duurt voordat de gehele pan op temperatuur is.

Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd. De koekenpan is handig voor kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Maar om in te braden is de koekenpan te laag en is de bodem te dun. Vandaar komt de naam: ‘Hapjes-pan’. Niet zozeer bedoeld om lang in te stoven, wel erg geschikt voor grotere gerechten die een snellere bereiding nodig hebben.

Waarom heb je een Hapjespan nodig?

In een hapjespan kun je veel en heel gemakkelijk grotere hoeveelheden of stukken klaarmaken in vergelijking tot de welbekende koekenpan. De hoge rand zorgt er namelijk voor dat je het voedsel gemakkelijk kunt omscheppen zonder dat een deel van het gerecht over de rand van de pan valt. Ook spetters van vet spatten tegen de rand in plaats van erover. De hoge rand zorgt er ook voor dat het vocht en de warmte in de pan blijft. Dit resulteert in minder vetspetters, een gerecht dat sneller warm is en vlees dat super mals van binnen is.

Wat is een goeie hapjespan?

Een goeie hapjespan moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Let hierbij op het volgende:

  • Hoe groot is de pan? Let hierbij op de diameter. Die geeft aan hoe groot de pan is. Een pan van 20 cm doorsnee is groot genoeg voor één of twee personen, een pan met een diameter van 28 cm of groter is ideaal voor een groot huishouden.
  • Let ook op de bodem. Die moet dikker zijn dan een koekenpan en het liefst anti-aanbak. Let bij dat laatste weer op dat je kiest voor PFOA-vrije antikleef om giftige dampen te voorkomen.
  • Kijk of de hapjespan in de oven kan. Dit is erg handig als je een gerecht even door wilt garen en je fornuis vrij wilt maken. Vaak hebben deze dan niet de standaard anti-aanbaklaag maar een alternatief.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen