Snelle levering
Gratis verzending vanaf €75
Niet goed? Geld terug!
Kiyoh
0
Snelle levering
Gratis verzending vanaf €75
Niet goed? Geld terug!

Door Jort de Goede , 23 december 2022

Ontdek de magie van snelkookpannen: Wat is het en hoe werkt het?

Snelkookpannen zijn een magisch instrument waarmee je in een fractie van de tijd fantastische maaltijden kunt bereiden. Koken onder druk is een revolutionaire kookmethode waarbij voedsel snel en efficiënt wordt gekookt in een afgesloten recipiënt. Door stoom in de pan op te vangen en de temperatuur te verhogen, kunnen snelkookpannen voedsel koken in minder dan de helft van de tijd die het op het fornuis zou kosten. Bij snelkoken blijven ook meer vitaminen en mineralen in het voedsel bewaard, wat resulteert in heldere smaken en voedzamere gerechten. Met een snelkookpan kunt u in enkele minuten alles maken, van soepen en stoofschotels tot rijst en bonen. Als u tijd, moeite en geld wilt besparen, dan is een snelkookpan het perfecte keukenapparaat voor u. Ontdek vandaag nog de magie van snelkookpannen en zie hoe gemakkelijk het kan zijn om heerlijke en voedzame maaltijden te maken.

 

Inleiding tot snelkookpannen

Een snelkookpan is een speciaal type pan dat voedsel onder druk en bij hoge temperaturen kookt. Hij is ontworpen om voedsel sneller en efficiënter te koken door minder energie te gebruiken en smaak en voedingsstoffen vast te houden met een kleinere hoeveelheid water. Normaal gesproken, wanneer u kookt, in een pan of in de oven, verplaatst de warmte zich van de bodem van de pan of het element naar het voedsel bovenaan. Bij een snelkookpan wordt het voedsel in de pan geplaatst en het deksel gesloten. Wanneer de pan wordt aangezet, wordt er druk opgebouwd in de pan, waardoor de temperatuur stijgt. Hierdoor stijgt het kookpunt van het water: het water kookt bij een temperatuur van 100 graden Celsius op zeeniveau, vergeleken met 100 graden Celsius op de top van de Mount Everest. Dit betekent weer dat het voedsel veel sneller gaar wordt.

 

Uitleg van koken onder druk

Wanneer het deksel van een snelkookpan gesloten is, houdt het de warmte en het vocht in de pan vast, wat resulteert in hogere temperaturen en een hogere kookdruk. Dit verhoogt het kookpunt van het water in de pan, waardoor het water sneller en intenser in stoom verandert. Hierdoor wordt de kooktijd met ongeveer 30-40% verkort, afhankelijk van het soort voedsel dat wordt gekookt. Dit komt doordat koken onder druk uit drie fasen bestaat: koken, sudderen en stomen. Bij snelkoken wordt het voedsel niet echt gekookt, maar blijft het gestaag sudderen. Door de hoge druk en de temperatuur in de pan stijgt het kookpunt van het water, waardoor het voedsel sneller gaar wordt. Alle voedingsstoffen en smaken in het voedsel worden tijdens het kookproces ingesloten, zodat ze in het voedsel blijven wanneer het wordt opgediend. Dit is vooral nuttig bij het koken van groenten, granen en peulvruchten, omdat deze normaal gesproken zeer snel hun voedingsstoffen verliezen. Daardoor blijven de smaak, textuur en kleur van het voedsel beter behouden dan wanneer het bij lagere temperaturen en druk wordt gekookt.

 

Voordelen van koken onder druk

- Smaakbehoud - Drukkoken is perfect voor het koken van vlees, vis, groenten, bonen en granen. Met snelkoken kunt u ze binnen enkele minuten gaar maken, waardoor hun natuurlijke smaak behouden blijft. - Behoud van voedingswaarde - Wanneer u een snelkookpan gebruikt, kunt u voedsel koken zonder water toe te voegen. Daardoor blijven meer vitaminen en mineralen in het voedsel behouden. - Snel en efficiënt proces - Drukkoken bespaart tijd en energie, zodat u sneller en gemakkelijker een heerlijke maaltijd kunt bereiden. - Gemakkelijk en moeiteloos - Door de eenvoud en het gemak van snelkoken is er geen vaardigheid vereist. U kunt met weinig moeite een heerlijke maaltijd bereiden. - Toekomstbestendig - De technologie en innovatie achter snelkoken betekent dat het nog jaren relevant en nuttig zal zijn.

 

Veiligheidsrichtlijnen voor snelkookpannen

- Lees altijd de instructies op de snelkookpan voordat u deze gebruikt. - Wees voorzichtig bij het overzetten van de snelkookpan van het fornuis naar de keukentafel. - Til de snelkookpan nooit aan het deksel op. - Sluit de snelkookpan langzaam en voorzichtig. - Controleer of de drukregelaar op zijn plaats zit voordat u gaat koken. - Wees voorzichtig wanneer u de snelkookpan van het fornuis neemt. - Vul de snelkookpan nooit te vol. - Zorg altijd voor voldoende water in de snelkookpan. - Open de snelkookpan pas wanneer alle stoom eruit is. - Gebruik altijd een snelkookpan die geschikt is voor uw kookbehoeften.

 

Eigenschappen van snelkookpannen waarop u moet letten

- Grootte - Snelkookpannen zijn er in verschillende maten en vormen. Zorg ervoor dat u er een kiest die groot genoeg is voor uw doeleinden. Een te kleine snelkookpan kookt niet goed of doet er veel langer over. - Materiaal - Het materiaal waarvan uw snelkookpan is gemaakt, is van invloed op het gewicht, de duurzaamheid, het uiterlijk en het schoonmaakgemak. Snelkookpannen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Roestvrij staal is duurzamer en gaat langer mee, terwijl aluminium lichter en gemakkelijker schoon te maken is. - Gewicht - Een zware snelkookpan houdt de warmte beter vast dan een lichte. Dit betekent dat een zware snelkookpan uw eten sneller gaar maakt. Een lichte snelkookpan doet er langer over. - Deksel - Het deksel van een snelkookpan moet goed passen. Zorg ervoor dat het deksel evenwichtig en gemakkelijk op te tillen is. - Handvat - Sommige snelkookpannen hebben een vast handvat, terwijl andere een afneembaar handvat hebben. Zorg er altijd voor dat het handvat stevig en veilig is.

 

Hoe gebruikt u een snelkookpan

- Gebruik de juiste hoeveelheid water - Gebruik altijd voldoende water bij het koken in een snelkookpan om aanbranden of kleven te voorkomen. Een goede vuistregel is om 2 kopjes water per 1 kopje droogvoer te gebruiken. Als u een gerecht met veel vloeistof kookt, voeg dan extra water toe om te voorkomen dat de snelkookpan overloopt. - Plaats het voedsel in de snelkookpan - Doe het voedsel in de snelkookpan en verdeel het gelijkmatig. Let erop dat het voedsel niet opgestapeld of samengeklonterd wordt. - De snelkookpan sluiten - De snelkookpan sluiten en het deksel sluiten. Let erop dat de drukregelaar op zijn plaats zit en dat de snelkookpan voldoende ruimte rondom heeft. - De snelkookpan starten - Zodra de snelkookpan is ingesteld, zet u hem op een hoog vuur op het fornuis. Zodra de snelkookpan heet wordt, zet u het vuur laag en start u de kookwekker.

 

Recepten uit de snelkookpan

- Risotto - Een klassiek Italiaans gerecht, risotto kan in een fractie van de tijd gemaakt worden met een snelkookpan. Rijst wordt meestal gekookt in veel vloeistof, die er lang over doet om te verdampen en in te dikken. Een snelkookpan laat de rijst op hoge temperatuur koken, waardoor de vloeistof snel verdampt en de rijst dikker wordt. - Kikkererwten - Kikkererwten worden gewoonlijk gekookt in een grote hoeveelheid water, wat uren kan duren om te verdampen. In een snelkookpan kunt u kikkererwten koken met een kleine hoeveelheid water, die snel verdampt en u perfect gekookte kikkererwten geeft. - Gekruide pompoensoep - Deze heerlijke soep kan snel en gemakkelijk worden gemaakt in een snelkookpan. - Zwarte bonen - Zwarte bonen worden meestal in een grote hoeveelheid water gekookt en lang laten sudderen. In een snelkookpan kunnen ze worden gekookt met een kleine hoeveelheid water, waardoor ze in een fractie van de tijd klaar zijn.

 

Tips voor het gebruik van een snelkookpan

- Weet welke snelkookpan u moet gebruiken - Er zijn vele soorten snelkookpannen op de markt. Zorg ervoor dat u weet welke geschikt is voor uw behoeften. - Vul de snelkookpan niet te vol - Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is voor stoomvorming in de snelkookpan. - Gebruik de juiste hoeveelheid water - De snelkookpan moet altijd gevuld zijn met voldoende water om veilig en volledig te kunnen koken. - Volg het recept nauwkeurig op - De kooktijden zijn afhankelijk van het type snelkookpan dat u gebruikt. Volg altijd nauwkeurig het recept om ongelukken te voorkomen.

 

Populaire snelkookpan merken

Fissler is een familiebedrijf van de 6e generatie met een internationale reputatie voor het produceren van kwaliteitskookgerei gemaakt in Duitsland. Dankzij een combinatie van geselecteerde materialen, jarenlange ervaring en passie is Fissler sinds 1845 in staat om de beste producten te ontwerpen, ontwikkelen en produceren. Koken wordt een unieke beleving met Fissler snelkookpannen. 

BergHOFF is een internationaal merk dat moderne keukenontwerpen ontwikkeld, produceert en verkoopt die een extra touch geven aan uw dagelijkse kookervaring. De producten van BergHOFF worden aanbevolen en beloond voor hun esthetiek en gebruiksvriendelijkheid, de waarden die ze mogelijk maken zijn passie voor koken en aandacht voor detail. BergHOFF is een merk dat via een wereldwijd netwerk design en innovatie naar elke keuken brengt.

Laat een reactie achter

Typ hier je reactie

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen